Poznajemy smaki świata – turecki kebab
24 stycznia na kółku języka angielskiego w klasie szóstej, po wcześniejszym przygotowaniu przepisu w języku angielskim, nadszedł czas na praktyczne jego wykorzystanie. Uczniowie chętnie podjęli się tego zadania.
Najpierw sprawdzili z listy, czy są wszystkie produkty. Następnie po dokładnym umyciu rąk i przygotowaniu potrzebnych narzędzi kuchennych szóstoklasiści przystąpili do pracy. Pokroili warzywa, przygotowali sosy, ser, placki tortilli i mięso. Po czym z chęcią zabrali się do komponowania swoich kebabów z wybranymi produktami, opowiadając w języku angielskim, co po kolei robią. Zrolowane kompozycje wylądowały we wcześniej nagrzanym grillu i po chwili były gotowe do spożycia. Kebaby smakowały wyśmienicie. Uczniowie z niecierpliwością czekają na poznanie i wykonanie kolejnych smaków świata…
W przygotowaniu tego dania wykorzystano akcesoria kuchenne zakupione w ramach programu „Laboratoria przyszłości”.